Историјат Невена

 

linija

 

vrtic prva slika

„Невен башта, чудна њива

Нема такве на далеко,

Ову башту деца саде,

А она нам гаји људе.“

(Ј.Ј.Змај)

Прича о дечјем вртићу „НЕВЕН“ почиње 11.09.1979. године када су Републичка и Општинска Заједница дечје заштите донеле Одлуку о градњи дечјег објекта.

Одлуком је предвиђен грађевински капацитет објекта од стотину деце узраста од осам месеци до седам година старости смештених у пет радних соба. У склопу објекта је кухиња у потпуности опремљена за предвиђени капацитет. Радови и припрема трају две године.

У Септембру 1981 године основана је Радна организација за бригу о деци „Љубинка Марић“, а 12.10.1981. године објекат се пушта у рад.

Те године број уписане деце је четрдесет, тринаесторо запослених и директор Стојка Ристић.

Из године у годину број деце у вртићу се повећава, а обухват деце се шири, па полудневни боравци се организују и на подручју Горње и Доње Топлице, Брежђа, Рајковића и Дучића.

Поред редовних делатности и реализације васпитно образовних програма, вртић кроз план и програм организује и додатне облике рада и активности за децу (енглески језик,балет, плес, екскурзије,излете,учешћа на дечјим смотрама. . )

Године 1990. на место директора установе поставља се Бранка Петровић, наставља се, негује и унапрђује сарадња са уставновама и предузећима.

Расту „Невени“, а са њима и вртић, па 1997. године због превеликог броја заинтересоване деце за вртић,Управни

одбор дечјег вртића доноси Одлуку о доградњи вртића и почиње са пројектном документацијом. Интензивирање приче о доградњи успорава земљотрес 1998. године и бомбардовање наредне године, и то је једин период за двадесет година када вртић није примао децу.

Уз залагање Општинске управе и директора вртића 20.07.2000. године отвара се нови део објекта површине 430 метара.

Од септембра исте године капацитет је проширен за још шездесет места за децу до 3 године.

Од тог момента целодневни боравак вртића броји двеста уписаних малишана, двадесет седам запослених, а проширује се и припремни предшколски програм на подручју Буковца и Осеченице.

У периоду 2008-2012. Године на месту директора је Јасмина Несторовић која поред редовних задужења, успоставља сарадњу са Амбасадом Јапана и аплицира за донацију, која и бива одобрена за реконструкцију старог дела објекта у вредности од 78.000 евра.

Од 2012. године на челу установе је поново Бранка Петровић. Потписује се уговор са Амбасадом Јапана и креће се у реализацију.

Вртић је прелеп.Препун деце.Препун програма и активности. И број запослених расте са растућим бројем деце. Постоји потреба за новим проширењем.

Прича о Невену се наставља. . .

linija

Login Form