Ој, невене, дивно семе!

 

linija

 

Зашто је постојање Дечјег вртића ,,Невен“ толико важно?

Није то неко предуго време, нити је мионица без неких других значајнијих временских координата.

Напротив, археолошко трагови из Шалитрене пећине сведоче о људском станишту старом више од 20.000 година.

Рибничка пећина и рибничка црква такође.

Велимирови двори из времена Цара Лазара својом легендарношћу и мистериозношћу надрастају остатке камених зидина и тврђаве.

-Кнезови Грбовићи из карађорђевог устанка, Кнез Јовица Милутиновић и Кнез Рака Тешић из Милошеве буне, исписују важне странице истроије.

Хук река Колубаре и рибнице који се чује чак на Сувобору подсећају на славну Колубарску битку и најславнијег војсковођу српског, ,,Жућу из Струганика“.

Све до равне Горе, четника Ђенерала Драже Михаиловића опредељених за Краља и Отаџбину а против своје рођене браће међу Брозовим партизанима у селу Робаје.

Крај узбудљиве историје.

Па ипак свих ових година цветања ,,Невена“, истинског неговања генерација у хуманистичком, модерном и урбаном духу издижу Мионицу изнад преовлађајућег паланачког блата, малограђанских предрасуда, простоте и заглупљености.

Порастао ,,Невен“ међу ,,остругама“, неискрченим и непрелазним ,,обалама“, сред суровог, дивљег а честито и отровног растиња.

Засијао ,,Невен“ да обасја примером, лепотом, нежношћу, љубављу, све нас којима време измиче, чинећи нас мрзовољним и нетолерантним.

,,Невен-башта“ у Мионици негује паметне главице које упознају смисао дружења, поверења и поверавања, снова и сањарења и васпитавају се у истинском духу припадања свету.

Нису мали ,,Невени“ заборавили боје овог поднебља, фолклора и обичаја, али су се одважно отиснули ка учењу и прихватању нових знања, нових језика и нових мисли, игара, плесова и правилалепог понашања свих цивилизација.

Ко је завршио ,,Невен-школу“ спреман је за свет и често већ на првом кораку сусреће се са манама којих у ,,Невену“ није било...

,,Невен“ је важан јер је и одрасле често успешно увлачио у игру, учећи их и опомињући, колико је важно да не забораве да сачувају у себи чистоту дечјег духа.

Мионица окружена понекад и почесто мрачним туробним, незадовољним и залуталим душама има у својој ,,Невен-башти“ чаробне пузавице да је узму за руку и поведу пут будућности и снова.

Кад год Вам је тешко и тескобно у души прошетајте до ,,Невена“ и од лековите граје, осмеха, пољубацаи снова, брзо ћете оздравити.

Као водитељ маскенбала свих дванаест година осећао сам се свечано и лепо. Знајући да припадам простору где чисте душе својим мирисом опијају и надахњују.

Зато је у Мионици двадесет година цветања ,,Невена“ усред бодљи и трња толико важно.

Помиришите и Ви овај цвет- осетићете се поново млади, поново заљубљени и поново чисти.

 

МИРОСЛАВ ТРИФУНОВИЋ ЋИША

 

linija

Login Form