И родитељима је потребна адаптација при поласку детета у вртић

linija

20140915 152115Полазак деце у вртић често теже пада родитељима него деци, стога је добро да се већ сада психички припреме.

Породица је природно окружење сваког детета, а полазак у вртић је догађај, који код неке деце, представља прво одвајање од ње. Упис детета у вртић је велика промена у животу детета, али и родитеља.

Потпуно је погрешно мишљење да је адаптација на вртић потребна само детету јер је понекад потребнија родитељима.

Када родитељ  упише дете у вртић, веома је битно да се упозна са програмом рада вртића. Васпитач/медицинска сестра је прва особа са којом ће остварити контакт и која ће их упознати са свим детаљима. Квалитетан разговор са родитељом је важан предуслов за полазак детета у вртић јер на темељу њега, васпитач/медицинска сестра добија почетну слику о детету. Међусобно поштовање и уважавање су темељ успешне сарадње са родитељима.

ОПШИРНИЈЕ

Прослава 08. Марта у вртићима

linijaВртић „Невен“ је у петак 06.03.2015. године био пун весеља, смеха и игре. Приредбе за маме, баке, тетке, стрине, ујне,...припремила су деца и њихови васпитачи: млађе васпитне групе 2, средња васпитна група 1 и 2, старија васпитна група и припремне предшколске групе 1, 2 и 3. Уз пригодан програм, деца су весело играла, певала и рецитовала најлепше стихове посвећене мамама, бакама, ... весела атмосфера се могла видети у свакој групи. Деца су уз помоћ васпитача припремила скромне поклоне и честитке за своје најдраже маме, украшене са пуно труда, љубави и пољубаца.

linija

Власотиначка летња ликовна колонија

linija

 

Полазници старије васпитне групе Александра Остојић и Михаило Андрић са својим васпитачицама Славицом Мунћан и Милицом Петровић, били су учесници Власотиначке летње креативне ликовне радионице коју неколико година уназад, крајем јуна и почетком јула, организује Предшколска установа „Милка Диманић“ из Власотинаца, са циљем да се изврше истраживања деловања процеса дечјег израстања у области ликовне културе.

Тема радионице је била: „Настајање облика и преобликовање као уметнички поступак“, а у програму стручног скупа ове године је било укључено 15 установа: Оџаци, Нови Сад, Лесковац, Медвеђа, Коцељева, Крагујевац, Власотинце, Врање,Лепосавић, Мионица, Мали Зворник,Кикинда, Рцна Трава, Бојник и Владимирци.

Првог дана након кратког одмора, домаћин је упознао учеснике са активностима ликовне радионице, након чега је уследио пригодан програм домаћина и приказ филмовног материјала прошлогодишњег скупа и критички осврт. Уследило је сагледавање и препознавање облика у окружењу. Настајање облика линијом, бојом. Слободно компоновање и увођење у апстрактни начин промишљања.

Другог дана након кратког упознавања са дневним активностима, уследило је обликовање и преобликовање од различитих отпадних материјала и проналажење нових решења. Израђивали смо колекцију украсних и употребних материјала.У вечерњим сатима за васпитаче је организовања пројекција филма о Власинском језеру.

Трећег дан радионице, за све учеснике организован је излет на Власинско језеро и посета вртићу „Младост“ у Црној Трави, где су деца од домаћег-орављеног пластелина правила воће, поврће и животиње.

Четвртог дана радионице деца су на великом натрон папиру цртала фломастерима, маркерима линије. Добијену композицију су попуњавали темперама. Уследила је поставка изложбе, припреме за коктел и завршну реч домаћина, подела захвалница и уверења.

Поред деце ове године активни учесници радионице били су и васпитачи. У једној опуштеној и пријатној атмосфери, под стручним руководством врсног ликовног педагога Мирјане Димитријевић, израђена је колекција ликовних радова, украсних и употребних предмета од различитих материјала.

linija

Међународна размена васпитача 2014.

linija

 

Сусретање васпитача Балканских земаља у 2014. години организовано је и реализовано у ЈУ Центар за предшколско васпитање и образовање Бања Лука у времену од 19. до 24.10.2014. године. У заједничком дружењу учествовали су васпитачи из предшколских установа из БиХ ( 1 учесник из Горажда), Србије (5 учесника из Ваљева), Црне Горе (5учесника из Цетиња).

На Балканским сусретима у Бања Луци, испред Савеза Удружења васпитача Србије учествовали су пет васпитача, четири васпитача, чланови Удружења васпитача Колубарског округа ПУ „ Милица Ножица“ , Ваљево: Љиљана Ненадовић, Славица Икасовић, Сандра Пантелић, Споменка Ђуровић, , и један васпитач, члан Удружења васпитача Колубарског округа ПУ „ Невен“ , Мионица. Милица Петровић.

Ниме, Балкански савез удружења васпитача, у чијем савезу је и Савез удружења васпитача Србије организовали су 2013. година у времену од 27.10.2014. године до 1.11.2013. године посету васпитача из Бања Луке, Челинаца и Лакташа , Удружењу васпитача Колубарског округа, ПУ „Милици Ножици“ из Ваљева и ПУ „ Невен“ из Мионице. Васпитачи, чланови Удружења васпитача Колубарског округа су у сарадњи са ПУ „ Милица Ножица“ и ПУ „ Невен“ били домаћини овог сусрета.

У времену од 19.10.2014. године до 24.10.2014.године Удружење васпитача Колубарског округа је преко БАПТЕ И СУВАСА узвратило посету ЈУ Центру за предшколско васпитање и образовање,Бања Лука.

Васпитачи ПУ „ Невен“: Милица Петровић и ПУ „Милица Ножица““: Сандра Пантелић, Славица Икасовић, Љиљана Ненадовић и Споменка Ђуровић , које су и биле домаћини гостију из Бања Луке, боравиле су у Бања Луци и са домаћинима-колегама посетиле шест вртића у граду и кроз размену искустава ,радионице, презентовањем пројеката, праћењем редовних активности и програма, дружења стекле нова искуства и пријатељства. Васпитач из наше Установе Милица Петровић презентовала је пројекат „Уз ликовно моће свако упознати свет лако“.

Поред активности, обилазака вртића и упознавања са карактеристикама ВОР-а у посећеним вртићима, програм је обухватио излет у Крупу на Врбасу. У слободном времену гости су са својим домаћинима обишли знаменитости града Бања Луке.

   Током боравка васпитачи су били смештени у Дому „ Рада Врањешевић“ у Бања Луци.

 

linija

Међународна размена васпитача 2013.

linija

 

Балкански савез удружења, Савез Удружења васпитача србије и Удружење васпитача Колубарског округа договорили су међународну размену васпитача од 27.10. до 01.11.2013. године.

У вртићу „Невен“ у Мионици, у старијој васпитној групи, боравила је Санела Мрвељ из Лакташа.

Након упознавања са децом старије васпитне групе, упознали смо Санелу са нашом Установом, директором Бранком Петровић, васпитним и помоћним особљем. Уследило је упознавање са процесом рада и радним књигама, моделима ВОР-а, организоване и реализована радионица на тему: „Другарство“.

Наша гошћа је у току боравка у нашој Установи, имала прилику да присуствује угледним активностима васпитача, радионицама, активности припремне предшколске групе у Дучићу. Посетили смо Чаробно село у Бања Врујци и учествовали у свим активностима које су се реализовале у Ваљеву- посета старом делу града Вљева-Тешњару, посета вртићу Видра, Бранковини, инетрнационалном музички студију „Трнавац“,...

 

linija

Login Form