Писмо једне захвалне маме

 

linija

 

„НЕВЕН“ је установа која прва излази у сусрет младим родитељима да одгаје своје малишане и упути их у све оно што их очекује на путу који се зове “ живот“.

Прва одвајања од родитеља, прве сузице, прва другарства и симпатије, први цртежи изложени на паноу, први стихови изговорени на приредбама, први маскенбали, Нове године и слике са Деда Мразом, мамини празници, рођендани другара, најбоље васпитачице, најбоље куварице, и још много, много тога је оно што остаје као успомена из вртића.

Ја, као мајка којој је „НЕВЕН“ много помогао када је требало одгајати своју децу и помоћи им да безбрижно одрастају, бескрајно сам захвална свом особљу ове установе. Сада сам мајка два одрасла дечака, који су на путу да постану прави људи, зрели људи. И они се увек радо сећају и Вере и Гоце, и Ане, Славице и Цеце, и Вање, и Јасмине, и Гоце, и наравно, тетка Раде. Нека ми не замере они које нисам поменула, што не значи да су они били мање вредни, и они су део тима који је учествовао у свету томе.

Сада су ту нове, младе снаге, пуне елана, маште и воље за рад са децом. И њих сада, заједно са старом екипом, воле неке нове генерације деце.

„НЕВЕН“ је као наше дете, и зато, чувајмо га и волимо, храбримо и помажимо, јер све то чинимо због наше деце. Мајке и очеви ВОЛИТЕ И ЧУВАЈТЕ „НЕВЕН“, КАО ШТО ВОЛИТЕ И ЧУВАТЕ СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ! Рађајте децу, вртић ће Вам помоћи, да оно што не стижете Ви, васпитавајући децу, урадиће вртић за Вас.

Верујте ми, најлепше и најбезбрижније раздобље у Вашим животима и животима Ваше деце, је управо то, када се дружите са „НЕВЕНОМ“, без обзира што нам то тада делује јако тешко.

ХВАЛА ЗА СВЕ ТРЕНУТКЕ РАДОСТИ ПОДЕЉЕНЕ САМНОМ И СА МОЈОМ ДЕЦОМ, ЗА СВАКИ МИНУТ, И ЗА СВАКИ САТ, У КОМЕ ЈЕ „НЕВЕН“ БИО МАЈКА МОЈОЈ ДЕЦИ! ТО ЈЕ ЗА ЊИХ БИО УВЕК ТОПАО КУТАК, ДОК СУ МАМА И ТАТА НА ПОСЛУ!

Дан за даном, година за годином, и наш мали „НЕВЕН“, са својих тридесет, постаје зрео, а у души дете пуно живота и радости, и све млађи, и млађи.

           СРЕЋАН РОЂЕНДАН И ПУНО УСПЕХА У ДАЉЕМ РАДУ!

                                                                                                 ЗАХВАЛНА МАЈКА

 

linija

Ој, невене, дивно семе!

 

linija

 

Зашто је постојање Дечјег вртића ,,Невен“ толико важно?

Није то неко предуго време, нити је мионица без неких других значајнијих временских координата.

Напротив, археолошко трагови из Шалитрене пећине сведоче о људском станишту старом више од 20.000 година.

Рибничка пећина и рибничка црква такође.

Велимирови двори из времена Цара Лазара својом легендарношћу и мистериозношћу надрастају остатке камених зидина и тврђаве.

-Кнезови Грбовићи из карађорђевог устанка, Кнез Јовица Милутиновић и Кнез Рака Тешић из Милошеве буне, исписују важне странице истроије.

Хук река Колубаре и рибнице који се чује чак на Сувобору подсећају на славну Колубарску битку и најславнијег војсковођу српског, ,,Жућу из Струганика“.

Све до равне Горе, четника Ђенерала Драже Михаиловића опредељених за Краља и Отаџбину а против своје рођене браће међу Брозовим партизанима у селу Робаје.

Крај узбудљиве историје.

Па ипак свих ових година цветања ,,Невена“, истинског неговања генерација у хуманистичком, модерном и урбаном духу издижу Мионицу изнад преовлађајућег паланачког блата, малограђанских предрасуда, простоте и заглупљености.

Порастао ,,Невен“ међу ,,остругама“, неискрченим и непрелазним ,,обалама“, сред суровог, дивљег а честито и отровног растиња.

Засијао ,,Невен“ да обасја примером, лепотом, нежношћу, љубављу, све нас којима време измиче, чинећи нас мрзовољним и нетолерантним.

,,Невен-башта“ у Мионици негује паметне главице које упознају смисао дружења, поверења и поверавања, снова и сањарења и васпитавају се у истинском духу припадања свету.

Нису мали ,,Невени“ заборавили боје овог поднебља, фолклора и обичаја, али су се одважно отиснули ка учењу и прихватању нових знања, нових језика и нових мисли, игара, плесова и правилалепог понашања свих цивилизација.

Ко је завршио ,,Невен-школу“ спреман је за свет и често већ на првом кораку сусреће се са манама којих у ,,Невену“ није било...

,,Невен“ је важан јер је и одрасле често успешно увлачио у игру, учећи их и опомињући, колико је важно да не забораве да сачувају у себи чистоту дечјег духа.

Мионица окружена понекад и почесто мрачним туробним, незадовољним и залуталим душама има у својој ,,Невен-башти“ чаробне пузавице да је узму за руку и поведу пут будућности и снова.

Кад год Вам је тешко и тескобно у души прошетајте до ,,Невена“ и од лековите граје, осмеха, пољубацаи снова, брзо ћете оздравити.

Као водитељ маскенбала свих дванаест година осећао сам се свечано и лепо. Знајући да припадам простору где чисте душе својим мирисом опијају и надахњују.

Зато је у Мионици двадесет година цветања ,,Невена“ усред бодљи и трња толико важно.

Помиришите и Ви овај цвет- осетићете се поново млади, поново заљубљени и поново чисти.

 

МИРОСЛАВ ТРИФУНОВИЋ ЋИША

 

linija

Login Form